Hoppa till innehållet
Fixwell HockeyFixwell Hockey
En föräldraguide till att köpa en hockeyklubba

En föräldraguide till att köpa en hockeyklubba

Det är fullt förståeligt att ditt barn alltid vill ha den senaste klubban och modellen, men det handlar om att göra smarta val för att hålla hockey-budgeten under kontroll. Hockey är trots allt en väldigt dyr sport, samtidigt som det är världens roligate och bästa sport också!

ENKEL STORLEKSGUIDE - HOCKEYKLUBBOR

FLEX

Hockeyklubbor kommer i olika storlekar och former, men framförallt så delas storlekarna in i Youth, Junior, Intermediate och Senior. Längd, omkrets och tjocklek på bladet ökas gradvis mellan de olika storlekarna.

Youth (20-35 flex)
Junior (30-50 flex)
Intermediate (55-70 flex)
Senior (65-120 flex)

VIKT

Generellt sätt så brukar man säga att man ska titta på en klubba med flex som är ungefär lika med vikten på spelaren. Väger ditt barn ca 20 kg, då ska man förhålla sig till en 20 flex-klubba. Väger ditt barn 30 kg så kan man förhålla sig till en 30 flex-klubba osv.

LÄNGD

Sen har det lite med längd på ditt barn att göra också. En tumregel att utgå från är att klubban skall vara till näsan utan skridskor och till hakan med skridskor på. Överdriver man åt något håll så kanske man inte får ut och kan använda klubbans prestanda till 100%, oberoende vilken prismodell man har köpt.

En storlek passar dock inte alla. Dem som är lite längre, spelar oftare eller kanske tycker om att pressa slagskott kanske drar sig mot lite längre och hårdare klubbor, medans om man är lite kortare, inte spelar så ofta eller föredrar snabba & rappa skott kan dra sig mot lite kortare klubbor med lägre flex än deras kroppsvikt.

ÖVRIGT

Väljer man att såga av sin klubba lite grann som många gör, så ökas oftas också flexen därefter. Det brukar stå bak på skaftet högst upp, vad flexen blir där man sågat av den.

Ta mig själv som exempel. Jag är 182 cm lång, väger ca 75 kg och spelar med en 65 flex som är lite avsågad så den kanske blir ungefär 70 flex. Min klubba är till hakan utan skridskor, och det är för att min spelstil innefattar att jag är ganska låg i min hockeystans.

KVALITÉ AV KLUBBAN

Skillnaden på en topmodellsklubba och en budget-variant är större än man kan tro.

De flesta klubbtillverkarna har 3-4-5 olika prisgrupper inom samma klubbmodell. Klubborna inom samma modell ser oftast väldigt lika ut, med lite annorlunda grafiker. Kolla in vårt inlägg gällande olika prisgrupper och klubbmodeller här.

Den stora skillnaden är material som är använt vid tillverkning och vikten på klubban. Oftast så är dem lättare klubborna av högre kvalité.

Ännu viktigare än bara vikten är att vikten är jämt fördelad på hela klubban. Billigare modeller är ofta framtunga för att vikten ligger nedtill och i bladet.

Klubban skall kännas lagom lätt och jämt fördelad för att den skall svara på bästa sätt och man skall få ut det mesta av klubban.

Tyngre klubbor är oftast fulla av lim som gör att den blir tung och presterar inte lika bra.

Det som styr klubbans vikt har med och göra att topmodellsklubborna oftast är tillverkade av 100% kolfiber och det andra kompositmaterialet som används inom klubbtillverkning är glasfiber.

Skilladen mellan kolfiber och glasfiber är en helt annan diskussion, och det kan du läsa om här.

VAL AV RÄTT BLADMÖNSTER (CURVE)

Nu för tiden så är det ganska lätt att välja curve. Det finns 2-3 olika curves som är standard inom marknaden. Professionella hockeyspelare har oftast custom made-gjorda blad som passar deras stil. Men de stanardiserade curvesen innefattar:

difference curve p92 p28 p88 fixwell hockey

 

P92 är den mest balanserade och vanligaste mönstret som passar alla spelare.

P28 är för den som gillar att skjuta högt och dribbla mycket då den har en större och mer vinklad böj längst ut på "tån".

P88 är min favorit och den är inte lika vinklad som P92 och P28 och bladet är lite rakare.

VAL AV KLUBBA

Har du hittat rätt flex, längd och curve så är det dags att välja en modell som passar dig bäst. I början så spelar det inte så stor roll, då man först måste lära sig att skjuta innan man kan förvänta sig något extra från sin klubba, oberoende av klubbmodell eller pris.

Oftast inspireras barnen och yngre spelare av sina favoritspelare, antingen i NHL, SHL, Allsvenskan eller även sitt lokala favoritlag - Vilket är helt förståeligt!

Proffsen använder alltid topmodeller vilket kostar lite mer, men kan vara en värd investering om den håller en hel säsong.

Spelar inte klubbmodellen någon större roll för ditt barn så kan det vara värt att titta på en utgående modell till ett rabatterat pris. Detta är ett väldigt bra och budget-vänligt alternativ då tekonologin inte ändras speciellt mycket från år till år.

Det stora problemet kommer när barnen växer och blir större, det är då klubborna börjar gå sönder lite mer och det kan vara svårt för föräldrar att behöva stå för den kostnaden år efter år.

Många föräldrar letar efter anledningar att dra ned på hockeykostnaderna, därför finns vi på Fixwell Hockey här för att laga dina trasiga klubbor så att alla ska ha råd och spela världens roligaste sport!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras..

Vagn 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa