Hoppa till innehållet
Fixwell HockeyFixwell Hockey
Hur kan jag baka/värma/forma mind skridskor hemma?

Hur kan jag baka/värma/forma mind skridskor hemma?

Alla har vi någon gång köpt ett par nya skridskor utan att värma in dem ordentligt. Stela och oformbara skridskor är oftast inte speciellt skönt och man känner sig orörlig ute på isen. Sen är det vissa som tycker om när skridskon är hård, och det är helt OK det också, vi är alla olika!

Anledningen till att man bakar sina skridskor är för att mjuka upp materialet för att det sedan skall formas efter just dina fötter för en skönare passform!

Desto dyrare en skridsko är desto mer formbara material finns det i skridskon som hjälper till att forma sig runt just din fot.

Och ja, man kan baka om skridskorna flera gånger om man köpt begagnat eller inte blev nöjd efter första gången. Dock vänta minst 24 timmar innan man bakar igen.

*(OBS! Vi tar inget ansvar om något skulle hända med dina skridskor, utan förmedlar endast information som vi tagit fram från andra och testat själva!)

 

Baka/värma/forma skridskor hemma

Det är inte alla butiker som har en "skridskougn" att tillgå när man bestämt sig för att köpa ett par nya hockeyrör. Då får man lösa det hemma istället med lika bra resultat!

Steg 1:

Dra på ugnen på 80 grader celsius och knyt upp skridskorna så dem är lösa och öppna. Vissa väljer att ta bort snörena innan man bakar i ugnen, speciellt vaxade snören. Det skall dock inte vara några problem. Det som kan hända är att vaxet löses upp lite och det kanske blir lite kladdigt. Man kan välja att snöra på vanliga ovaxade snören om man är lite osäker.

Steg 2:

Stäng av ugnen när den kommit upp till 80 grader. Man vill inte att värmeslingorna ska grilla skridskon utan snarare att den varma luften skall sköta formningen.

Steg 3:

Ta ur sulorna i skridskorna innan dem åker in i ugnen.

Steg 4:

Lägg skridskorna på en plåt, gärna med en handduk eller trasa som underlag då plåten blir varm och kan eventuellt lämna märken på skridskon. Sedan in med skridskorna i ugnen om båda får plats, annars kör en i taget.

Steg 5:

Sätt en timer på ca 8 minuter (6-9 minuter är rekommenderat).

Steg 6 (valfritt):

Efter halva tiden vänd på skridskorna så båda sidor får lika mycket exponering av värmen.

Steg 7:

Ta ut skridskorna från ugnen (bränn dig inte!).

Steg 8:

Sätt dig ned på en stol eller liknande och snöra på dig den ena eller båda skridskorna försiktigt. När du drar åt så dra "utåt" och inte "uppåt" som man brukar i vanliga fall, för då kan öljetterna lossna som snörena går igenom då dem är gjorda av plåt och blir mjuka av värmen.

Steg 9:

Sitt helt still med "fötterna platt i backen" och vänta ca 15 minuter.

Steg 10:

Låt skridskorna svalna i minst 24 timmar innan användning och belastning.

Steg 11:

Klart! Njut av känslan med ett par nybakade skridskor som sitter som en smäck!

 

Nedan finns två videoklipp från Coach Jeremy (How to hockey) om hur man både bakar skridskor hemma och hur man bakar dem i butik.

 

 Hur man bakar skridskor med professionell hjälp i butik.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras..

Vagn 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa